Yeni Yılda Konut Kampanyaları


Piyasayı canlandırmak için yılbaşı ve Kurban Bayramı’nın çakışmasını fırsat bilen inşaat firmaları, peş peşe uygulamaya koydukları kampanyalarla dikkati kendi projelerine çekmeye çalışıyor.

Ancak, düzenledikleri yılbaşı kampanyalarında bu kez, çekilişle ev, otomobil, tatil, mobilya gibi promosyon araçlarını kullanmak yerine, müşterilerine faiz ve peşin alım indirimi ve ödeme kolaylığı sağlayarak, satışları artırmayı amaçlıyor. Bunda da, hediye kampanyalarının konut satışlarına etkisi yüzde 20’de kalırken, indirim ve ödeme kolaylığı sağlayan promosyonların satışları yüzde 40 artırması etkili oluyor.

Ölü sezona girilmesiyle birlikte satışların yavaşladığı gayrimenkulde, piyasayı canlandırmak için firmalar şimdi yılbaşı kampanyalarını devreye sokmaya başladı. Kurban Bayramı ve yılbaşı tatilinin bu yıl birleşmesini fırsat bilen gayrimenkul şirketleri, peş peşe uygulamaya koydukları kampanyalarla dikkati kendi projelerine çekmeye çalışıyor. Ancak, düzenledikleri yılbaşı kampanyalarında bu kez çekilişle ev, otomobil, tatil, mobilya gibi promosyon araçlarını kullanmak yerine, müşterilerine faiz ve peşin alım indirimi ve ödeme kolaylığı sağlayarak, satışları artırmayı amaçlıyor.

Bunda da, otomobil, mobilya, beyaz eşya ve tatil gibi promosyonların konut satışlarına etkisi yüzde 20’de kalırken, indirim ve ödeme kolaylığı gibi kampanyalarının satışları yüzde 40 artırması etkili oldu. Taşyapı’nın 36 aya, İkebana’nın da 24 aya 0 faiz kampanyasıyla ön plana çıkmaya çalıştığı sektörde, Saroz, Hektaş, Varlıbaşlar ve Teknik Yapı da firmaların yılbaşı rekabetine 12 aya yüzde 0.45’lik faiz kampanyasıyla katılıyor. Petek Evler’de peşin ödemeye yüzde 15 indirim sağlanırken, bu Taşyapı’da yüzde 10’da, Ömerli Park Evleri’nde ise yüzde 5’i buluyor.

Yüzde 40 getiri:
Geçtiğimiz Nisan ayında kredi faizlerinin yükselmesiyle birlikte satışların durma noktasına geldiği gayrimenkul sektöründe satışları canlandırmak için promosyona yönelen firmalar, bu yılbaşı kampanya yağmurunu da başlattı. Kampanya ve promosyonların satışları olumlu etkilemesi firmaların yılbaşında ev sahibi olmak isteyenlere yönelik olarak da cazip ödeme koşullarını gündeme getirmesini sağladı.

Gayrimenkul şirketleri, bu yıl özellikle çok etaplı projelerin son etaplarında uygulamaya konulan kampanyalarda, müşterilerin satış ofisine ziyaretlerini yüzde 80 oranında artırmasını sağladığını vurguluyor. Tatil gibi promosyonlar ise satışları sadece yüzde 10 oranında etkilerken, "Satılan her eve bir otomobil" gibi kampanyalarda bu oran yüzde 20’lere çıkıyor. Satışları en fazla tetikleyen promosyon uygulaması ise ödeme planlarına yönelik yapılan cazip kampanyalar oluyor. Bu uygulamaların projelerin satış hızına etkisi yüzde 40’ları buluyor.

Kredi faizlerinin yüzde 1’ler seviyesinde olduğu dönemde mevcut taleple yetinmemek için otomobilden tatile, mobilya çekinden LCD televizyona kadar farklı hediyelerle projelerini ön plana çıkartmaya çalışan firmalar kredi fazi oranlarının yükselmesiyle birlikte çözümü faiz oranını ve döviz kurunu sabitlemekte buldu. Faiz oranından doğan farkı üstlenme yoluna giden bazı firmalar ayrıca 36 aya varan vadelere faiz yansıtmadan satışlarını da sürdürmeyi başardı. Emlak Yaşam olarak biz de bu hafta hangi projede yılbaşına hangi kampanyayla girildiğini ve bu kampanyaların satışları nasıl etkilediğini araştırdık.

Yüzde 35’i peşin, yüzde 15’i teslimde:
Varyap Varlıbaşlar ve Teknik Yapı Ortaklığı ile Ataşehir ve Bahçeşehir’de gerçekleştirilen Uphill Court projelerinde yılbaşında ev sahibi olmak isteyen müşterilere yüzde 35 peşinat ile 12 aya 0.45 faiz oranıyla kredi kullandırılıyor. 13 ile 30 Aylık vade için yüzde 30 peşinat karşılığı 0.95’lik oranla kredilendirme yoluna giden firmalar teslim sırasında da konut bedelinin yüzde 15’ini alıyor.

Peşin ödemede indirim: Yılbaşında Beykoz Vadi Konakları projesinde peşin ödemeye yüzde 5 indirim vaad eden Mert İnşaat, 9 ay vade için sıfır faizle satış yapma yoluna da gidiyor. 12 ay için 0,35’lik faiz oranı uygulayan firma konut bedelinin yüzde 35’ini ise peşinat olarak alıyor. 48 konuttan oluşan projede, daire büyüklükleri 182 ve 275 metrekare arasında değişiyor. Firma Nisan 2008 olarak duyurduğu teslim tarhini de Aralık 2007’ye çekerek ön plana çıkmaya çalışıyor.

36 aya kadar vade farkı uygulamıyor: Hasanoğlu İnşaat’ın Banu Evleri projesİnin Lal Katlı Evler etabında ev sahibi olmak isteyenlere 36 aya 0 faiz imkanı sunuyor. 10 blokta toplam 177 konutun yer aldığı Lal Katlı Evler’in 2007 yılında tamamlanması planlanıyor. Projede dairelerin genişliği 131 metrekareden başlayıp 330 metrekareye kadar çıkıyor.

Faizi % 1’in altına çekti: Güneri İnşaat Bahçeşehir’de gerçekleştirdiği İkebana projesinden ev almak isteyenlere yılbaşında 24 aya 0 faiz imkanı sunuyor. 60 ay için de faiz oranını 1’in altına çekerek 0,94’de tutan firmanın İcra Kurulu üyesi Neşe Beyatlı, "Gerçekleştirdiğimiz bu kampanyada 24 aya ’0’ faiz seçeneğinin tercih edilmesi durumunda enflasyon da göz önüne alındığında müşteri yüzde 17’lik bir indirim almış oluyor" dedi.

12 aya yüzde 0.45: Hektaş yılbaşında İdealistkent projesinden konut ve villa almak isteyen müşterilerine yönelik olarak 12 aya 0.45’lik faiz oranıyla ödeme kolaylığı yapıyor. 30 aya 0.95’lik faiz uygulayan firma 60 aylık vadeyi ise 1.20’lik faiz oranıyla kredilendiriyor.

Yeni yıl hediyesi: Çelik konstrüksiyon teknolojisini Türkiye’de ilk uygulayan firmalar arasında yer alan ODC İnşaat, Ömerli Park Villaları-II projesi için peşin ödeme yapan müşterilerine yüzde 5 oranında indirim yaparak müşterilerine yeni yıl hediyesi vermeyi planlıyor.

Tamamını peşin öde indirimi sen kap: Taşyapı inşaat tarafından inşa edilen Mashattan ve Almondhill projelerinde peşin alıcılara yüzde 10 oemlakindirim yapılıyor. Fiyatların 199 bin ile 500 bin dolar arasında değiştiği projelerde vadeli alımlarda ise 24 aya kadar vadesiz kredilendirme imkanı sunuluyor.

www.hurriyet.com.tr



Blog Arşivi